Friday, May 12, 2017

GUNUNG GAP ULU SEMANGKUK + BT KUTU. 2 HARI 1 MALAM

Trip ini dirancang oleh seorang gadis sebenarnya, tetapi gadis tersebut tiada dalam trip ini. Gadis itu merancang,kami yang melaksanakan.

Gunung Gap dan Ulu Semangkuk selepas ini dikenali sebagai "GUS" terletak di Fraser Hill, Pahang, trail head berada di tepi jalan masa otw ke Fraser Hill, setengah jam sebelum sampai Fraser Hill.

Bukit Kutu pula terletak di Kuala Kubu Baru (KKB), trail head di Kg Pertak. Trail head hampir sama jika anda hendak mendaki Gunung Rajah, Lata Makau dan Lada Medang.

Kekuatan trip kali ini seramai 7 orang, Aku, Warigh, Shah, Ikhram, Muiz, Johan dan Azri. Muiz katanya ada usrah, maka si Muiz ni follow trip ke Bt Kutu sahaja.

Kami berkumpul di Restoran Fazlina Maju pada jam 9.00 am, kami ber-5, aku, Warigh, Azri, Shah, Ikhram. Johan mana???  Johan katanya ada hal, nak join Bukit Kutu dgn camping kat Pertak sahaja. Di restoran kami sempat mendengar kisah seram Shah dan Ikhram semasa perjalanan ke KKB, mereka jumpa van tanpa pemandu, kisahnya telah ditulis di fiksyen shaha. clik link ni utk kisah seram tanpa pemandu tersebut.

Sebelum menuju ke trail head GUS, aku sempat beli ration tambahan untuk camping malam nanti. Beras, arang dan net untuk BBQ. Jam hampir menunjukkan pukul 12.00 pm baru kami tiba di trail head GUS. Siap-siap pakai kasut packing barang terus jalan.

Trail head ada kat depan tu belah kanan


Permulaan di jalur pendakian terus pacak, lambat panas, tak warm up memang cepat pewai. Kami dah rasa. Dah on trek dalam 10 minit baru ok. Masa ni Warigh sempat membuang lagi sebelum sampai puncak Gap. Perut meragam katanya.

Kurang dari sejam kami tiba di Puncak Gap, dekat je rupanya dari bawah sampai ke Gap, kalau laju setengah jam boleh sampai.



Berehat sambil bergambar sebagai kenangan lantas kami terus bergerak ke GUS. Trek macam biasa ada turun naik. Sejam pendakian dari GAP ke GUS masa yang berjaya diambil, Pace agak laju untuk ke GUS. Sampai di GUS, aku agak terkejut seperti di lipat dan di kencing oleh Johan. Katanya tak dapat follow ke GUS tapi alih-alih dia dah sampai GUS dengan team hiking kegemaran dia. hmmmm
Johan buat perangai!






Di puncak GUS ni, di mana tempat bergambar terdapat signboard "Gunung Semangkuk 1,824m." Jangan tertipu tuan-tuan, itu salah, ketinggian sebenar GUS ni hanya 1669m sahaja. Ada la tu insan istimewa salah atau sengaja letak signboard tersebut dan telah mengelirukan di antara Gunung Ulu Semnagkuk dan Gunung Semangkuk..

Hiking Log
Trail Head - GAP : 45 minit
GAP - GUS : 1 Jam 10 minit
GUS - Trail Head : 1 Jam 20 minit

Sampai trail head kami boleh bersihkan badan, lagi pun ada tandas disediakan. Anjing pun banyak di trail head btw. Tapi anjing manja siap jadi guide ke GUS. Siap bersihkan badan, kami bertolak ke Kg Pertak cari campsite untuk bermalam, siap sedia untuk BBQ dan dinner. Berehat dan ready utuk menawan Bt Kutu pula keesokan harinya.

p/s: masa ni lah kes askar yang jem pinggang kat Rajah, hampir 20jam bomba bawak turun





Cadangan yang baik kami akan naik ke Bt Kutu pada 7.00am, tapi tapi itu semua cadangan. Sebab kita hanya mencadang, Allah yang tentukan. Oleh itu kami naik ke Bt Kutu pada jam 9.30am, setelah selesai sarapan dan kemas barang-barang masuk kereta, nanti dah turun boleh terus berambus dari situ.

Regangan mesra kepada tubuh

Trail head ke Bt Kutu ni sama di permulaan nak Ke Gunung Rajah dan Lata Makau dan Lata Medang. Sila ikut signboard akan ke kenan untuk ke Bt Kutu, kalau terus kamu akan ke Gunung Rajah dan Lata Medang. 

Shah yg rapuh dalam langkah

Diambil masa selama 1 jam setengah, kami tiba di Batu Tedung. Yes, batu itu mavam ular tedung mungkin itu sebab orang gelar batu itu Batu Tedung.Muiz masih dibelakang sebab seluar ketat sangat.

Batu Tedung

Di bawah Batu Tedung
Detik waktu terus berlalu, selisih dengan ramai orang yang sedang turun. Yang naik selisih yang turun, yang naik pun ada selisih yang sedang naik sebab macam hanat laju betul diorang. Sejam selepas Batu Tedung kami tiba di puncak Bt Kutu, jam disaksikan pada 11.56am, kumpulan pertama dianggotai aku,Azri, Ikhram dan Warigh tiba. Menyusul di belakang ialah Johan, Syah dan Muiz 15 minit selepas itu.

Kopi Benut was here

Jumpa Syuk kat tengah tu Syuk Tok Nenek
Aku agak kagum sebenarnya bila di puncak Bt Kutu ni, sebab apa? Dekat belakang puncak ni terdapat rumah banglo tinggalan yang agak besar (dapat lihat tapak rumah), siap ada perigi kat bawah tempat kami berehat (gambar atas tu). Aku rasa mungkin permukaan yang landai di puncak bukit sebab utama orang buat rumah atas ni. Banglo sapa itu aku tidak tahu, kemungkinan besar orang inggeris pada zaman pemerintahan British dulu.

Dalam banglo

Dalam banglo

Luar banglo

Dari puncak Bt Kutu nak ke banglo lama ni diambil masa 10 minit berjalan pergi dan 10 minit balik. Kami buat pusingan menghala ke banglo lama terlebih dahulu kemudian pusing ke puncak utama Bt Kutu (yang ada batu besar tu).






Kalau hujan, sungai ni senang kena kepala air. Jaga-jaga
Lebih kurang jam 2.00pm kami semua bertolak turun. Kurang 2 jam tiba lah kami di parking....

Tuesday, March 7, 2017

TOK NENEK SINGLE HARI KE 2

Hari ke 2 ni merupakan perjalanan yang paling panjang, sebab pada hari yang sama kami akan naik ke puncak,patah balik campsite,packing barang, terus balik. Haa, macam tu lah.

Malam sebelum kejadian kami dah tido awal, lepas makan dan isyak masing-masing dah masuk tido. Ye lah, sebab nak naik puncak pukul 3.00am katanya. 😂
Ok, malam tadi dah janji pukul 3.00am kan. Tapi sebenarnya pukul 4.00am baru gerak dari campsite. Huhu.

Pendakian ke puncak Tok Nenek dari Kem Hari ambil masa dalam 4-5 jam juga kata Topeng. Hmmmmmm...







Kami berhenti solat di Kem Berlumut, campsite yang sesuai untuk camping sebab ada sungai dan kawasan lapang. Masa sampai Kem Berlumut kami sempat jumpa 3 orang dari group sebelah campsite, mereka menuju puncak yang sama itu pasti.

Hampir dekat ke puncak Tok Nenek, banyak batu-batu besar di sebelah kanan. Itu pasti dah hampir sampai ke puncak. Bergitu hampir sampai ke puncak ada satu tali macam suruh kau memanjat menuju atas batu, tapi tu bukan puncak Tok Nenek kami terus menyusur jalan tepian batu sambil menghimpit ke kanan. Nak dekat dah, Topeng suruh aku jalan dulu dia nak tutup jalan yang ada tali untuk naik atas batu tadi. "Kau jalan ambik kanan je Topeng kata" aku pun laju je menuju puncak yang aku tahu dah bergitu hampir, diikuti Warigh, Liza, Azwa dan Bulat.

Yes! Tepat jam 8.00am kami aku tiba di puncakTok Nenek yang aku pasti dapat view 360. (dah buat home work) awal-awal. Tapi view macam ambik gambar passport.










Chair 

Hampir sejam kami stay atas puncak, sempat buat kopi dan breakfast kuey teow black paper atas puncak. Ada juga yang sempat buat live update kat atas ni, signal kuat! U-Mobile, Celcom dan Maxis. Gambar sebagai kenangan terlebih-lebih kat atas ni. Ada satu port terbaik nak ambil gambar ats puncak ni, ramai namakan tempat tu sebagai "chair" (seperti gambar di atas), kalau view bukak lagi cantik. Tapi "chair" tu agak bahaya kalau nak bergambar, kena hati-hati.

Turun ke kem Hari sampai jam 1.00 pm. Kemas-kemas siap untuk balik. Bertolak dari kem Hari pada jam 2.00pm lebih kurang. Sampai ke parking ngam-ngam maghrib.

SAMPAI RUMAH PUKUL 2.00AM. zzzzzz










Friday, February 10, 2017

TOK NENEK SINGLE HARI 1

Trip anjuran Topeng dan Cuk dari CORE ADVENTURE. Topeng ni rajin pm orang kalau ada trip, last last minute boleh pulak aku terjebat dengan trip ni. Lepas aku terjebak dengan trip ni aku tarik lagi 3 orang buat peneman. Warigh, Bulat, Bob. So, total line up semua ada 17 orang!! Aku tarik 3 oarng je bukan 10 orang, macam mana boleh 17 orang ni?  Haaa tu keja gogo lah ngek!!!



Topeng
Cuk
Epi
Warigh
Bulat
Bob
Azri
Fahmi
Motong Gotah (Cikgu)
Syukri
Azwa
Liza
Farhana (JAH)
Kak Ayu
Kak Ana
Afiq
Nurul

Gunung Tok Nenek ni terletak di Banjaran Titiwangsa, bukannya Gunung G7 pujaan ramai hikers. Trail head nak mendaki gunung ni sama denagn trail head YYBTN masuk kg orang asli. bezanya masa jumpa simpang YY nanti ada simpang ke Tok Nenek dan Yong Yap.

Macam biasa, Jumaat pukul 9.00pm - 10.00pm berkumpul di LRT Gombak. Sebab malam tu dah bertolak ke lokasi pendakian. Kg Raja Cameron Highland. Aku pelik sikit, kenapa kami nak ke Cameron Highland tapi kena meet up dekat LRT Gombak. Hmmm. Malas fikir.

Hari Pertama - Sabtu 21 JAN 2017
Kami sampai di Masjid Kg Raja pada jam 4.00am. OK. Semua terus tidur sampai Subuh walaupun semua dah tido sejak dari awal perjalanan kecuali driver. Siap kendiri lepas Subuh bahagikan ration dan sarapan dekat kedai depan masjid tu je, tak jauh mana.




Siap sarapan dan packing beg, kami ke lokasi seterusnya Sek Keb Kg Raja untuk parking kereta sebelum masuk ke Kg orang asli Kg Sg Regil. Semua naik van dengan powill. Satu van satu powil bersamaan dengan 17 orang. Aku dengan budimannya merelakan diri untuk naik belakang powil. Hujan dah mula turun masa ni. Dari Sek Kg Raja ke kg orang asli tu makan masa setengah jam. 

Jumpa Kak Intan kat Sek Kg Raja, kenal masa naik Rajah. Kali ni dia naik YB


Tepat Jam 9.30am kami tiba di trail head Kg Sg Regil. Hujan renyai masih belum berhenti.

Kulit tebal boleh la

Sepatah dua kata dari Topeng

Plastik ni sangat membantu

Sepatah dua kata lagi dari Topeng (banyak cakap pulak Topeng ni)
9.45am lebih kurang baru lah The Journey Begin. Yes! Hari masih hujan, semua keluarkan baju hujan masing-masing ada jugak yang tidak mungkin sebab malas mungkin jugak sebab tak ada! Lalu kg orang asli kemudian singgah sebentar di rumah Tok Batin minta kebenaran lebih kurang macam tu. Mula-mula kami akan lalui jalan powill dan ada paip sikit lebih kurang setengah jam. Lepastu tibalah di sungai pertama yang perlu diredah. Korang tengok gambar ni je lah...

Rumah Tok Batin

Sungai pertama

Nurul macam biasa posing dia yg lame

Selepas setengah jam perjalanan dari sungai yang pertama, ada satu simpang yang anda wajib ke kiri dan ada jambatan kayu kecil melintas sungai sekali lagi. Kawasan ni kalau korang masuk dalam sikit melawan arus anak sungai ada hidden waterfall, boleh tahan dia punya cantik kalau nak mandi dan bergambar. Aku dapat tau pun sebab Topeng yang tunjuk, sementara tunggu yang lain sampai, Aku, Warigh, Bulat dan Bob sempat bergambar kat hidden waterfall ni...




Masa perjalanan pergi air terjun ni cantik, air jernih boleh minum. Tapi masa balik air kat sini dah keruh sebab hujan lebat malah berlumpur.


40 minit berjalan dari hidden waterfall kami tiba di sungai ke tiga untuk diredah, air sungai tak besar boleh bergambar sambil menyeberang. Kemudian 10 minit selepas sungai ke tiga,tepat jam 12.00pm  kami tiba di Kem Y. Kem Y atau simpang Y ini bakal menghubungkan hala tuju samaada Yong Yap dan Tok Nenek. Kanan ke Yong Yap. Kiri ke Tok Nenek. Di Kem Y, Topeng, Kak Ana, Kak Ayu, Liza, Azwa, Afiq, Syukri dan Bob having lunch here. Yang lain masih belum lapar atau tahan lapar.

*Lupa nak kabo, lunch pack sudah di beri siap-siap masa lepas sarapan pagi tu.








Lepas pada simpang Y kat atas ni (gambar atas ni) perjalanan yang penuh berliku pun bermula...
Trek buloh yang yang menguji ketahan mental dan fizikal seseorang pendaki. Tapi sayang aku terlupa nak snap masa on trek buloh tu, mungkin sebab pewai sangat sampai nak keluar handphone pun malas. Trek buloh ni kau mungkin kena langkah buluoh, menyusup bawah buloh, merangkak bawah buloh, jalan itik bawah buloh. Kesian aku tengok Bob masa ni.

Siput ni aku nama kan dia siput merah

Lepas 3 jam perjalanan dari Kem Y maka tibalah kami di Kem Lengkuas tepat jam 2.51pm. Di Kem Lengkuas ada sungai boleh la re-fill air. Tiba di Kem Lengkuas, aku, Warigh, Nurul, Bulat, Cuk dan Fahmi makan lunch pack sebab dah lapar manakala yang lain semua perhati je kami makan. HAHAHA. Masa ni aku mula perasan tinggal sorang je lagi belum makan lunch pack. Aku syak mungkin lunch pack dia tertinggal atau tercicir. Ntah kenapa Jah tak lunch lagi, tak lapar ke Jah? Lupa pula nak bagitau, masa ni hujan renyai, makan dalam hujan. Siap makan, siap solat kami pun langkah kanan meneruskan perjalanan. 3.30pm kami tiba di Kem Kicap, kemudian jam 3.52pm kami tiba di Kem Asadi. Dari kem Asadi ke Kem Hari pula mengambil masa kurang 15 minit. Kami tiba di Kem Hari lebih kurang jam 4.00pm. Semua lega dah sampai campsite tempat bermalam. Perjalan hari pertama tamat di sini.




Kem Kicap

Kem Asadi

Campsite Kem Hari







Dah macam hisap bong


Sementara tunggu Topeng dan Cuk siap masak, kami mengopi sambil makan maggi hasil air tangan Syukri dan juga kek pisang. Apa yang ada dikongsi bersama. Tapi, Jah paling untung, banyak makan ruapnya dia ni, mula-mula makan lunch pack (patut la tak makan masa on trek, tunggu malam), lepastu makan meggi, kek pisang, biskut dan last sekali makan dinner malam tu lauk daging masak lemak cili padi dengan sayur campur. Siap makan malam, semua masuk tidur. Esok nak naik puncak awal pagi. Bersambung...

Log ringkas perjalanan hari pertama:
Kg Sungai Rengil (0945) - Simpang Tok Nenek (1200) - Kem Lengkuas (1445) - Kem Kicap (1530) - Kem Asadi (1532) - Kem Hari (1600)