Sunday, October 1, 2017

LIANG TUMANG BATAK DAY PACK

Gunung Liang Barat
Ketinggian : 1933 m , 6341 ft
Lokasi : Behrang, Perak

Gunung Liang Timur
Ketinggian : 1934 m , 6345 ft
Lokasi : Behrang, Perak

*Lokasi kedua-dua gunung ini berdekatan dan berkongsi kaki gunung

Gunung Tumang Batak
Ketinggian : 2082 m , 6831 ft
Lokasi : Behrang, Perak

Distance : about 13km sehala

Trail head ketiga-tiga gunung di Kg Sg Dara di Hulu Behrang Perak.
Line up :
* Epi
* Warigh
* Bulat
* Iqbal
* Bari
* Amirul
* Bob





30 July 2017 (Ahad)
Sepatutnya kami cadang bertolak dari KL lewat malam Jumaat, disebabkan Amirul ada interview hari Sabtu kami terpaksa bertolak pada Sabtu lewat petang. Sampai ke Behrang hampir jam 9.00 pm. Kami singgah kedai makan area Kg Sg Dara sebelum memulakan pendakian.

12 :15 am - Start
Sebelum pendakian, kam sempat berhibur dengan team powil pasang set karoke di kawasan parking. Pendakian bermula, kami mula agak laju kerana elevation tidak bergitu tinggi, jalan banyak landai dan ada melintas beberapa anak sungai

1: 21 am - Lubuk Antu
Tiba di Kem Lubuk Antu, kami stop rehat lebih kurang 15 minit. Lubuk Antu tak jumpa hantu pun masa ni, kat sini sesuai untuk campsite ada sungai boleh mandi. Pacat pun ada tapi tak banyak sangat.



3:00 am - Kem 7e
Tiba di KEM 7E, sepanjang perjalanan Bari banyak main mercun, sebab masa on trek kami ada bau hamis macam bau hancing. Risau jugak kalau ada harimau. Masa ni KEM 7E ramai group camping, kebanyakan mereka buat 2 hari 1 malam. Disebabkan kami kurang tidur, kami bercadang untuk tidur kejap kat sini. Dengan berbekalkan wind breaker dan berbantalkan beg kami tidur dalam kesejukan hingga subuh. Selepas subuh lebih kurang 6:30 am kami mula pendakian ke Guung Liang Timur

8:00 am - Liang Timur
Kami tiba di puncak Gunung Liang Timur, kecewa sikit sebab view tak bukak, hanya kabus memenuhi alam. Cuaca sejuk, tak boleh duduk lama dan terus ke Liang Barat, jarak dari Liang Timur ke Barat tak jauh, boleh dengar orang jerit-jerit macam beruk dari kedua-dua gunung ni. Sampai di Liang Timur we eat some food, make cofee sebelum bermula perjalanan yang lebih mencabar iaitu
TUMANG BATAK. Bob not confident about himself, Bob decide nak patah balik. Bob dah buat keputusan, kami suruh dia follow group lain yang camping dekat 7E tu. Bob akan tunggu di parking.


10:00 am - Kem dua ringgit
We not sure about this name, sebab ada RM2 dalam plastik dan ditakikkan pada pokok. We gost some selfie here. Kami regroup di sini


10:30 am - Last water point
Detik waktu terus berjalan. Lebih kurang sebelum pukul 11:00 am kami tiba di satu campsite, ada sungai. Boleh top up air dan kami sempat masak meggi sambil buat unggun api untuk panaskan badan sebelum last shoot ke puncak



12:30 pm - Puncak Gunung Tumang Batak
Lebih kurang jam 11:00 am kami pun start shoot puncak Tumang Batak. Sampai puncak jam 12:30 pm. Akhirnya tiba di ketinggian 2000 meter dari paras laut. Di puncak adalah sikit mossy, cantik jugaklah dari pandangan aku. Kat atas ni ada signal baik UMobile Celcom Maxis Digi












Sebelum pukul 2:00 pm kami lincah turun dari Tumang Batak, lama-lama nak buat apa. Long way to go nak balik. The daypack is real, lebih kurang 7:30 pm kami sampai parking. Bob ke-pisangan tunggu kami di parking sampai kena kacau dengan hantu, hmm ye ke entahlah. Boleh tahan tough jugak LTB ni. Macam Semangkuk daypack jugak.
Setiap individu punya versi sendiri. End


Friday, May 12, 2017

GUNUNG GAP ULU SEMANGKUK + BT KUTU. 2 HARI 1 MALAM

Trip ini dirancang oleh seorang gadis sebenarnya, tetapi gadis tersebut tiada dalam trip ini. Gadis itu merancang,kami yang melaksanakan.

Gunung Gap dan Ulu Semangkuk selepas ini dikenali sebagai "GUS" terletak di Fraser Hill, Pahang, trail head berada di tepi jalan masa otw ke Fraser Hill, setengah jam sebelum sampai Fraser Hill.

Bukit Kutu pula terletak di Kuala Kubu Baru (KKB), trail head di Kg Pertak. Trail head hampir sama jika anda hendak mendaki Gunung Rajah, Lata Makau dan Lada Medang.

Kekuatan trip kali ini seramai 7 orang, Aku, Warigh, Shah, Ikhram, Muiz, Johan dan Azri. Muiz katanya ada usrah, maka si Muiz ni follow trip ke Bt Kutu sahaja.

Kami berkumpul di Restoran Fazlina Maju pada jam 9.00 am, kami ber-5, aku, Warigh, Azri, Shah, Ikhram. Johan mana???  Johan katanya ada hal, nak join Bukit Kutu dgn camping kat Pertak sahaja. Di restoran kami sempat mendengar kisah seram Shah dan Ikhram semasa perjalanan ke KKB, mereka jumpa van tanpa pemandu, kisahnya telah ditulis di fiksyen shaha. clik link ni utk kisah seram tanpa pemandu tersebut.

Sebelum menuju ke trail head GUS, aku sempat beli ration tambahan untuk camping malam nanti. Beras, arang dan net untuk BBQ. Jam hampir menunjukkan pukul 12.00 pm baru kami tiba di trail head GUS. Siap-siap pakai kasut packing barang terus jalan.

Trail head ada kat depan tu belah kanan


Permulaan di jalur pendakian terus pacak, lambat panas, tak warm up memang cepat pewai. Kami dah rasa. Dah on trek dalam 10 minit baru ok. Masa ni Warigh sempat membuang lagi sebelum sampai puncak Gap. Perut meragam katanya.

Kurang dari sejam kami tiba di Puncak Gap, dekat je rupanya dari bawah sampai ke Gap, kalau laju setengah jam boleh sampai.



Berehat sambil bergambar sebagai kenangan lantas kami terus bergerak ke GUS. Trek macam biasa ada turun naik. Sejam pendakian dari GAP ke GUS masa yang berjaya diambil, Pace agak laju untuk ke GUS. Sampai di GUS, aku agak terkejut seperti di lipat dan di kencing oleh Johan. Katanya tak dapat follow ke GUS tapi alih-alih dia dah sampai GUS dengan team hiking kegemaran dia. hmmmm
Johan buat perangai!






Di puncak GUS ni, di mana tempat bergambar terdapat signboard "Gunung Semangkuk 1,824m." Jangan tertipu tuan-tuan, itu salah, ketinggian sebenar GUS ni hanya 1669m sahaja. Ada la tu insan istimewa salah atau sengaja letak signboard tersebut dan telah mengelirukan di antara Gunung Ulu Semnagkuk dan Gunung Semangkuk..

Hiking Log
Trail Head - GAP : 45 minit
GAP - GUS : 1 Jam 10 minit
GUS - Trail Head : 1 Jam 20 minit

Sampai trail head kami boleh bersihkan badan, lagi pun ada tandas disediakan. Anjing pun banyak di trail head btw. Tapi anjing manja siap jadi guide ke GUS. Siap bersihkan badan, kami bertolak ke Kg Pertak cari campsite untuk bermalam, siap sedia untuk BBQ dan dinner. Berehat dan ready utuk menawan Bt Kutu pula keesokan harinya.

p/s: masa ni lah kes askar yang jem pinggang kat Rajah, hampir 20jam bomba bawak turun





Cadangan yang baik kami akan naik ke Bt Kutu pada 7.00am, tapi tapi itu semua cadangan. Sebab kita hanya mencadang, Allah yang tentukan. Oleh itu kami naik ke Bt Kutu pada jam 9.30am, setelah selesai sarapan dan kemas barang-barang masuk kereta, nanti dah turun boleh terus berambus dari situ.

Regangan mesra kepada tubuh

Trail head ke Bt Kutu ni sama di permulaan nak Ke Gunung Rajah dan Lata Makau dan Lata Medang. Sila ikut signboard akan ke kenan untuk ke Bt Kutu, kalau terus kamu akan ke Gunung Rajah dan Lata Medang. 

Shah yg rapuh dalam langkah

Diambil masa selama 1 jam setengah, kami tiba di Batu Tedung. Yes, batu itu mavam ular tedung mungkin itu sebab orang gelar batu itu Batu Tedung.Muiz masih dibelakang sebab seluar ketat sangat.

Batu Tedung

Di bawah Batu Tedung
Detik waktu terus berlalu, selisih dengan ramai orang yang sedang turun. Yang naik selisih yang turun, yang naik pun ada selisih yang sedang naik sebab macam hanat laju betul diorang. Sejam selepas Batu Tedung kami tiba di puncak Bt Kutu, jam disaksikan pada 11.56am, kumpulan pertama dianggotai aku,Azri, Ikhram dan Warigh tiba. Menyusul di belakang ialah Johan, Syah dan Muiz 15 minit selepas itu.

Kopi Benut was here

Jumpa Syuk kat tengah tu Syuk Tok Nenek
Aku agak kagum sebenarnya bila di puncak Bt Kutu ni, sebab apa? Dekat belakang puncak ni terdapat rumah banglo tinggalan yang agak besar (dapat lihat tapak rumah), siap ada perigi kat bawah tempat kami berehat (gambar atas tu). Aku rasa mungkin permukaan yang landai di puncak bukit sebab utama orang buat rumah atas ni. Banglo sapa itu aku tidak tahu, kemungkinan besar orang inggeris pada zaman pemerintahan British dulu.

Dalam banglo

Dalam banglo

Luar banglo

Dari puncak Bt Kutu nak ke banglo lama ni diambil masa 10 minit berjalan pergi dan 10 minit balik. Kami buat pusingan menghala ke banglo lama terlebih dahulu kemudian pusing ke puncak utama Bt Kutu (yang ada batu besar tu).






Kalau hujan, sungai ni senang kena kepala air. Jaga-jaga
Lebih kurang jam 2.00pm kami semua bertolak turun. Kurang 2 jam tiba lah kami di parking....

Tuesday, March 7, 2017

TOK NENEK SINGLE HARI KE 2

Hari ke 2 ni merupakan perjalanan yang paling panjang, sebab pada hari yang sama kami akan naik ke puncak,patah balik campsite,packing barang, terus balik. Haa, macam tu lah.

Malam sebelum kejadian kami dah tido awal, lepas makan dan isyak masing-masing dah masuk tido. Ye lah, sebab nak naik puncak pukul 3.00am katanya. 😂
Ok, malam tadi dah janji pukul 3.00am kan. Tapi sebenarnya pukul 4.00am baru gerak dari campsite. Huhu.

Pendakian ke puncak Tok Nenek dari Kem Hari ambil masa dalam 4-5 jam juga kata Topeng. Hmmmmmm...







Kami berhenti solat di Kem Berlumut, campsite yang sesuai untuk camping sebab ada sungai dan kawasan lapang. Masa sampai Kem Berlumut kami sempat jumpa 3 orang dari group sebelah campsite, mereka menuju puncak yang sama itu pasti.

Hampir dekat ke puncak Tok Nenek, banyak batu-batu besar di sebelah kanan. Itu pasti dah hampir sampai ke puncak. Bergitu hampir sampai ke puncak ada satu tali macam suruh kau memanjat menuju atas batu, tapi tu bukan puncak Tok Nenek kami terus menyusur jalan tepian batu sambil menghimpit ke kanan. Nak dekat dah, Topeng suruh aku jalan dulu dia nak tutup jalan yang ada tali untuk naik atas batu tadi. "Kau jalan ambik kanan je Topeng kata" aku pun laju je menuju puncak yang aku tahu dah bergitu hampir, diikuti Warigh, Liza, Azwa dan Bulat.

Yes! Tepat jam 8.00am kami aku tiba di puncakTok Nenek yang aku pasti dapat view 360. (dah buat home work) awal-awal. Tapi view macam ambik gambar passport.










Chair 

Hampir sejam kami stay atas puncak, sempat buat kopi dan breakfast kuey teow black paper atas puncak. Ada juga yang sempat buat live update kat atas ni, signal kuat! U-Mobile, Celcom dan Maxis. Gambar sebagai kenangan terlebih-lebih kat atas ni. Ada satu port terbaik nak ambil gambar ats puncak ni, ramai namakan tempat tu sebagai "chair" (seperti gambar di atas), kalau view bukak lagi cantik. Tapi "chair" tu agak bahaya kalau nak bergambar, kena hati-hati.

Turun ke kem Hari sampai jam 1.00 pm. Kemas-kemas siap untuk balik. Bertolak dari kem Hari pada jam 2.00pm lebih kurang. Sampai ke parking ngam-ngam maghrib.

SAMPAI RUMAH PUKUL 2.00AM. zzzzzz