Thursday, April 19, 2012

DUDUK ATAS DOMPET = SCIATICA!


Jangan duduk atas dompet anda. Kadang kadang benda remeh macam ni kita tak perhatikan. Posisi yang tidak betul untuk satu jangka masa lama boleh menghasilkan ketidakseimbangan otot dan postur badan. Sebagai contoh, duduk di atas dompet atau apa sahaja yang menyebabkan badan menyenget. Hmmmm.... Habis x kan nak letak kat poket seluar depan?? Dah macam apa entah?? Letak dompet kat kocek belakang tu still boleh, tapi bila nak duduk lama yang jadi problem tu, mybe masa nak duduk lama masa dengar ceramah ke , dalam kelas ke bolah lah alihkan dompet ke depan atau letak dalam beg!! Hilang gua tak tau.... :-)

Pada peringkat awal sakit tu tidak datang dan tak rasa apa apa mungkin akan rasa bertahun kemudian. Sakitnya bermula di pinggang sehingga boleh dibawa ke kaki. Duduk di atas dompet untuk satu jangka masa yang lama, biasanya berlaku pada mereka yang bekerja di pejabat, dalam kelas berkemungkinan memampatkan sarat sciatic, berdekatan otot piriformis dan membawa kepada sindrom piriformis, sakit belakang melibatkan sciatica.Dompet bertindak sebagai bacu yang memaksa pelvis, tulang belakang dan badan bergerak. Sesiapa yang memandu lebih daripada 30 minit dengan duduk di atas dompet adalah calon seterusnya kena sciatica.
Sciatica tu apa?? nak tahu apa click sini... 



2 comments:

  1. letak depan la dompet tuu! bawak beg kecik kee... nanti buasir susoh!! parok parok

    ReplyDelete